Néhány gondolat a Víz elemről

 

NÉHÁNY GONDOLAT A VÍZ ELEMRŐL

Az 5 elem tana szerint november 15-től kezdődik a Tél a VÍZ elem időszaka, képletemben egy Jin Víz és egy Jang Víz is található, így a Halak aszcendensem szabadon választhat, hogy egy csobogó patakban vagy a feneketlen óceánban szeretne-e megmerítkezni. Félretéve a Víz elem által hordozott álmodozó energiákat, a következő idézettel hangolódjunk rá az előttünk álló időszak energiájára:

Az élet olyan, mint valami folyó: rohanó, lüktető víz, emelkedik és alázuhan és keskeny szorosokon, örvényeken, szirteken keresztül keresi az útját a távoli tenger felé. Minden ember szereplője a történetnek. Az egyik élet találkozik a másik élettel, aztán tovább folyik. Alig egy-egy pillanatra találkoznak – és a folyó folytatja végtelen útját a távoli tenger felé.” (Bess Streeter Aldrich)

A teljesség igénye nélkül az alábbiakban néhány gondolatot szeretnék megosztani a VÍZ elemről, amely a téli hónapokat uralja.

Az 5 elem szerint tana szerint a Föld által megalkotott Fém táplálja, gazdagítja a Vizet. A tél az összehúzódás időszaka. Ni Hua-ching szerint télen „ajánlatos mindenkinek elrejtőznie és óvnia magát” és ez az intés nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is vonatkozik. Eljött a téli álom időszaka, a medve visszahúzódik barlangjába, a sündisznó elbújik a kert végében összegyűjtött avarba. A fák elhullatták leveleiket, a kopasz ágakat a megfagyott víz átlátszó „jéggel” vonja be. Ahogy egyre hidegebbé válik az idő az ágakat a dér és a hópihék fehérré festik, majd puha hótakaróval betakarják a tájat. A természet, ha kegyes hozzánk, minden téren a Jang energia rejtett állapotát mutatja.

Ahogy az 5 elem tanában, úgy az 5 elem konyhában is a télhez tartozik a VÍZ elem.  Színe: a fekete/kék. A Víz elemhez Jin szervként a VESE, Jang szervként a HÚGYHÓLYAG tartozik. A Vese a vízháztartás mellett ellátja energiával a testet és felel a test hőháztartásáért is, ezért itt valamilyen szinten megjelenik a Tűz elem is. A Víz elemhez tartozik a sós íz és a rothadás szaga. A sós íz a QI-t (csít) lefelé és befelé irányítja, lesüllyeszti a test belseje felé.

A túl sok só legyengíti a szervezetet, kiszárítja a testet, megkeményíti az ereket, ellenben a rendszeresen kis mennyiségben fogyasztott sós íz nedvesít, felpuhítja a kemény csomókat, cisztákat, fellazítja a nyálkát. A só alatt 5 elemes étkezésnél ne a konyhasóra gondoljunk, hanem a sós ízű alapanyagokra (pl. szójaszósz, miszó, hüvelyesek, halak, tengeri állatok). A Víz elem időszakban a Víz és a Tűz elemek egyensúlya érdekében a sós ízt érdemes kiegészíteni a Tűz elemhez tartozó keserű ízű alapanyagokkal is (pl. amaránt, rozs, kelkáposzta). A vesét keserű ízzel élénkíteni, sós ízzel nyugtatni lehet.

Télen érdemes fekete színű alapanyagokból készült ételeket fogyasztani. Melyek ezek az alapanyagok?

Fekete szezámmag, fekete bab, lencse rizs, mák, szójaszósz, fafülgomba. A már említett alapanyagokon túl a két Víz elemhez tartozó szervünket az alábbi alapanyagokkal táplálhatjuk: quinoa, chiamag, dió, napraforgómag, csicseriborsó, kínai kel, libahús, fürj, szarvas, vaddisznó, tojás, kaviár, fekete kagyló, osztriga, házi tehéntej, kecsketej, kecskesajt, juhsajt, hidegen sajtolt növényi olajok, szalonna, csontos-bőrös húsokból főtt leves.

Az 5 elemes étkezésről szóló tanfolyamon megtanultam azt is, hogy a Víz elem diszharmóniájára utaló panaszok esetén milyen ételek erősítik, illetve milyen ételek gyengítik a Vese és a Húgyhólyag működését. A fekete szezámmagot egy kicsit megpirítva rendszeresen használom főtt ételek díszítésére is.

A kínai orvoslásban a VESE a legfontosabb szervünk. Feladata a folyadék szabályozása és az ESZENCIA raktározása a testünkben. A Vese sűrített energiáját (más néven életesszenciát) fogantatásunkkor kapjuk, életünk során folyamatosan használunk belőle és ha elfogy, az életünk végét jelenti. Ha a Vese működésében nagyfokú zavar keletkezik, a Vese ezt álmok formájában juttatja tudomásunkra. Az álmokban az ember a vízben fekszik és megrémül, vagy hajók, csónakok és akár fuldokló emberek is megjelenhetnek. A Húgyhólyag szintén jelezheti álmokban, hogy zavar állt be a működésében. Ilyenkor az ember álmaiban sétákat és kirándulásokat tesz. Kíváncsi lennék, hogy volt-e már valakinek ilyen álma és tapasztalata ezzel kapcsolatban.

A Vesével összefüggő érzés a FÉLELEM. FÉL-ELEM, melyik a másik fele? A szeretet. Azok, akik igyekeznek egyre tudatosabban élni az életüket, megtanulják, hogy a félelem az egó (a saját tudatunk) szüleménye. A félelem kudarcot, szorongást, haragot, elégedetlenséget szül, túlzott mértékben gyűlöletet, kapzsiságot, gonoszságot eredményez.  Egy ismeretlen szerzőtől származik az alábbi idézet: „Onnan tudod, hogy elveszítetted Istennel (a benned lakozó Istennel) a kapcsolatot, hogy félsz.” Időnként érdemes elmerengeni azon, hogy mikor, miért és mitől félünk.

Rohanó világunkban nehezített pályán mozgunk, hiszen elég reggel bekapcsolni a rádiót, máris olyan hírekkel vagy reklámmal találja szembe magát az ember, ami sem stílusában, sem mondanivalójában nem mondható pozitív megerősítésnek. Ráadásul félóránként ismétlődik…

Aki energetikailag megismeri az igazi mélységeket, annak nagyon nehéz átállítania a gondolatait negatívról pozitív gondolkodásra. (Tudom, tapasztaltam, tapasztalom.) De ha elindulunk a tudatosság útján egyetlen út vezet a Fénybe, szép lassan magunk mögött hagyjuk a félelmeinket. Hogyan? Több módszer van rá, mindenkinek saját magának kell megtalálnia azt, amelyikkel egyenként feldolgozza félelmeit. Mindenkinek vannak rossz napjai, megsúgom nekem is. A rendszeres meditálás jótékony hatása azon kívül, hogy le tudjuk csendesíteni a tudatunkat az, hogy külső figyelőként kezdünk el ránézni a körülöttünk lévő helyzetekre. Amíg dolgozni jártam nálam ez úgy jelentkezett, hogy ha felültem a buszra, megszólalt a fejemben egy mantra és ez elterelte a figyelmemet arról, hogy tömeg van, valaki éppen hangosan megosztja telefonon az egész busszal a magánéletét, bűz van vagy éppen jókedvűen nevet valaki. A következő trükk nálam már bevált, ki lehet próbálni. Ha úgy ébredtem reggel, hogy valamiért ok nélkül haragudtam a világra és mondjuk a buszon láttam valakit, aki nem volt szimpatikus (van ilyen, olyan mértékű negatív energia lengi körül, amit egyszerűen megérzek), akkor rákérdeztem magamban, hogy mi bajod vele? Ismered? Nem. Akkor fogalmazd meg, hogy mi zavar. Negatív energiája van. Te tehetsz erről? Nem. Valószínűleg rossz napja van, fáradt, kora reggel veszekedett a párjával, gyerekével, stb. És elkezdtem magamban újra MANTRÁZNI.

A rendszeres meditálás áldása, hogy az Univerzum mindig megsegít abban, hogy melyik mantra szólaljon meg bennem. Volt, hogy az Om Mani Padme Hum mantra szólalt meg, ami a tibeti buddhizmus egyik legismertebb, a szeretet és együttérzés bodhiszattvájához, a négykarú Csenrézi alakjához köthető mantra. Bárki használhatja, mert a Dalai Láma mindenkinek átadta, azaz nem szükséges hozzá egy mester előzetes beavatása. Minden mantra egy aktivitással bír, amit átadással használunk. Mindenki saját fejlettsége, benyomásai által tudja eldönteni, hogy mit mantrázik. Ha rendszeresen mantrázunk, akkor gyakrabban vesszük észre a Fényt…

Hagyjuk, hogy a hétköznapi aggodalmak eluralják a lelkünket, s nem vesszük észre, hogy még a legnagyobb bajban is felvillan gyakran a Fény. Elfelejtünk szeretni, elfelejtünk jónak lenni. Elfelejtünk örülni magának az életnek. Utólag jövünk rá, amikor már késő, hogy nem arra figyeltünk, amire kellett volna.” (Müller Péter)

A legfontosabb lépés egy tudatosan élő ember életében, hogy legyőzze a félelmeit. „Az a személy, aki fél valamitől, hajlamos olyan erőket beindítani, amelyek elvezetik hozzá azt, amitől fél.” (Késmárki László: A boldogság kulcsa, A pozitív gondolkodás nagy könyve c. könyv) Azt tanácsolja, hogy ne azt ismételgessük, hogy „nem félek”. Sokan kérdezhetik, hogy miért? Mert az Univerzum nem ismeri a „nem” szót. Ebből annyi marad meg, hogy …félek, …félek, …félek. Ha a jelentését nézzük, akkor ez annyit jelent, hogy tagadjuk az ijesztő valóságot. Kételyeket ébreszthetnek bennünk a „de”, „ha”, „attól félek”, „nem tudom”, mi lenne, ha” szavak is és még sorolhatnánk egy párat. „Hogyan lehet megszüntetni a káros gondolatok bevonzását? Gondolkodj bátran, beszélj bátran és cselekedj bátran.” Koncentráljunk a bátorság, a „tudok” és „akarok” szavakra. „Meg tudom csinálni. Bátor vagyok.” Mit teszünk, ha egy sötét szobában félünk? Félrehúzzuk a függönyt és hagyjuk, hogy az utcafény beszűrödjön vagy felgyújtunk egy kis lámpát, melynek fénye biztonságot ad, majd megnyugodva álomba merülünk.

A nyugalom és ellazulás elérésének nincs mindenki számára egyformán alkalmas útja, vagyis kinek-kinek más válhat be. Vannak, akiknek a köves patakmederben csobogó víz vagy az ágak között ugrándozó mókusok hangja segít. Másokat a levegő illata vagy a tavaszi erdő zöldellő hajtásainak látványa nyugtat meg.” (Csing Li)

Mind az 5 elemnek, így a Víz elemnek is megvan a maga szépsége… Vegyük észre.

Áldás, áldás, áldás!

Gila Erika

a GURUjet Team tagja

Többi bejegyzés

Újraindul a TANULÓSZOBA

2023. novemberben újraindítjuk a Tanulószoba foglakozásokat. Alapítványunk célkitűzései között szerepel egy olyan online gyakorlóműhely létrehozása, ahol a Négypilléres Sorsfejtés iránt érdeklődők, interaktív módon tudnak szakmai

A sorsfejtésről…

Lehet, hogy a populárisabb nevén, „kínai asztrológiaként” ismered, de érdemes tudnod, hogy ez a módszer nem csillagjegyek, csillagállások, bolygómozgások vizsgálatára szolgál (csak a Nap–Föld viszonyok

OKTATÁS A GURUjetben

OKTATÁS A GURUjetben 2021 augusztusától elindult a szakmai képzés a GURUjetben, melynek célja, hogy rövid idő alatt átfogó szakmai ismereteket tudjunk átadni. Kiváló oktató gárda

NÉHÁNY GONDOLAT A FÉM ELEMRŐL

  „Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem.”   A kínai asztrológia

Szeretne naprakész lenni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülhessen az aktualitásokról!

Válaszd ki hogyan szeretnél minket támogatni